Noć kazališta – konferencija za medije: Javnosti predstavljeno međunarodno partnerstvo Educathe+, te radionica i nastup “Nevidljiva sposobnost”


EU flag-Erasmus+_vect_POS AMPEU-grey-web

Ova projekt je ostvaren uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova komunikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

U uvodu u prvu radionicu međunarodnog partnerstva Edukativni teatar kao mjesto povećanja inkluzije i zapošljivosti osoba s invalidtetom (engl. Educational theatre as the place for raising inclusion and employability of people with disability) održana je konferencija za medije u organizaciji tima Noći kazališta.

Sedma Noć kazališta nazvana je “Bit(ni)ili ne bit(ni)”, igrom riječi kojom se pokušava podići svijet javnosti o teškim uvjetima u kojima kazališni djelatnici i umjetnici rade i stvaraju.

Konferencija je održana 11. studenog 2015. u 11h u Dječjem kazalištu Dubrava (Cerska 1, Zagreb), a prisustvovali su brojni mediji – među ostalima i: HRT (Zagrebačka panorama), HRT (Glas Hrvatske), Večernji list, Hrvatski radio, HINA, Hrvatski katolički radio, Radio Kaj, radio Antena….

Tom prigodom, voditelj Udruge za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom, Ivan Hromatko, ukratko je predstavio program radionice i javnog nastupa Nevidljiva sposobnost prisutnim novinarima i kolegama iz svijeta kazališta – iz Zagreba, ali i iz, primjerice, Šolte (koja ima svoje amatersko kazalište)!

Prisutnuima je prezentiran javni nastup “Nevidljiva sposobnost” koji će se održati 21.11.2015. u 20h u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb) i u kojem će nastupiti  sudionici radionice iz sedam europ0skih zemalja – osobe s invaliditetom i osobe koje rade sa osobama s invaliditetom putem teatra.

Više o radionici i nastupu možete pročitati ovdje: Radionica // Nastup.

Program Noći kazališta možete vidjeti ovdje, a tekst za medije koji izdvaja najvažnije informacije o sedmoj Noći kazališta prenosimo u cijelosti:

Educathe+ European Theatre Night -media conference

***   ***   ***

Bit(ni) ili ne bit(ni) u sedmoj Noći kazališta!

U sedmoj noći kazališta sudjeluje 85 institucija na 78 lokacija u 42 mjesta u Republici Hrvatskoj. Ove će se godine moći pogledati 125 predstava i sudjelovati na 80-ak popratnih programa.

Ove godine sudjeluje samo jedan otok – vjerna nam Šolta gdje će se odigrati čak tri predstave.

Tri premijere u Noć kazališta – HNK Zagreb, HNK Varaždin te premijera RI-teatra iz Rijeke.

Gradsko kazalište Đurđevac ugošćuje kazalište iz Slovenije, a sami Đurđevčani su gosti u Gradskom kazalištu Jastrebarsko gdje dolazi Teatar Fedora iz Bugojna.

Kazalište Virovitica, osim u matičnom kazalištu, igra i u Gradskom kazalištu Požega.

U mjestu Gata igraju četiri predstave uz opširan popratni program – koncerti, degustacije specijaliteta, izložba – a sve besplatno.

Po prvi puta u Noći kazališta sudjeluje i Zagorje. U Festivalskoj dvorani u Krapini biti će pretpremijera predstave Loptice.

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nudi također opširan program – razgledavanje HNK uz program u svim prostorima.

Najduži program ove godine ima Scena Ribnjak u Zagrebu. Počinju s programom prvi, u pomoć i munutu, igraju šest predstava uz veliki popratni program te završavaju s programom iza ponoći 22.11.2015.

Bogat program očekuje nas po cijeloj Hrvatskoj. Ističu se Sisak, Sinj, Retkovci, Ocijek, Zadar…

Noć kazališta odvija se u i u sedam zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Bitni ili nebitni?

Uživajmo u sedmoj NOĆI KAZALIŠTA!