Javni nastup “Život s maskama” Sofija, Bugarska (16.6.2017)


eu_flag-erasmus_plus

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

ŽIVOT S MASKAMA

 16.06.2017 u 18h (slobodan ulaz)

Nacionalni muzej vojne povijesti

Ul. “Cherkovna”92

Sofija, Bugarska

Tsvete Logo

“Život s maskama” je javna prezentacija 5-dnevnog suradničkog rada ljudi s posebnim potrebama, profesionalnih glumaca, psihologa i pomoćnog osoblja koji se bave problemima osoba s invaliditetom iz Hrvatske, Belgije, Grčke, Italije, Latvije, Turske i Bugarske. Polazeći iz vlastitog iskustva, glumci dijele neke od problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom na tržištu rada i društvenom životu – i potencijalna rješenja za te prepreke.

Cilj radionice je pomoći sudionicima da otkriju svoje pravo ja i time povećaju zapošljivost osoba s invaliditetom; potaknuti ih da nauče nove vještine i da nastave borbu za svoja prava na tržištu rada i društvenom životu. Oni istražuju mogućnost zamjene uloga u odnosima poslodavaca i osoba s invaliditetom i definiraju radnje koje nadilaze stigmatizaciju, kako eksterne (javne poruke) i interne (osobne vještine i sposobnosti).

Radionica uključuje tehnike iz obrazovne drame, lutkarskog i kazališnog kazališta. Maske pomažu sudionicima da žive i razumiju lik s kojim se identificiraju ili kritiziraju. Tehnike lutkarstva omogućuju im da promijene značenje čimbenika uključenih u studiju slučaja u skladu s njihovom osobnom perspektivom. Tehnike forum kazališta omogućuju im da pogledaju problem s objektivno, kao vanjski promatrača i vjerojatno – potraže novo rješenje za dati problem.

Polazeći od poznatih izjava svih marginaliziranih skupina i pojedinaca, “Ništa o nama bez nas!”, sudionici će aktivno kreirati izvedbu i prijeći stazu od stigme i progona do uključivanja i jednakih mogućnosti; istražiti institucionalnu diskriminaciju i arhitektonske prepreke – kako bi, osim definiranja problema; definirali potencijalna rješenja i prestati biti društvena nepovezana “veza bez lanca”; aktivno promicati uključivanje i zapošljivost osoba s invaliditetom u radnom i društvenom životu, kao i prednosti jednake i intenzivne interakcije između osoba s invaliditetom i ostatka društva.

posterEDUNa kraju izvedbe održat će se rasprava između publike i izvođača, gdje ćete moći naučiti od problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

Događaj se odvija u partnerstvu “Educathe +” koji se financira kao dio Strateškog partnerstva Erasmus + KA2 u sedam europskih zemalja, ali i njihova rješenja koja se mogu primijeniti u Bugarskoj.

 

 

SVI SU DOBRODOŠLI!

 

VODITELJI, ASISTENTI I VOLONTERI:

Maria Atanasova, Violina Vasileva-Alexandrova, Vasil Spasov, Tsvete Yaneva, Yanko Velkov, Vera Megdanova

 

NASTUPAJU

Amateri i profesionalci iz Hrvatske, Latvije, Grčke, Italije, Belgije, Turske i Bugarske – nastavnici, kazališni praktikanti, plesači

 

 

 

 

 

 

 

At the end of the performance there will be discussion between the audience and performers, where you will be able to learn from the problems faced by disabled people

The event takes place in the “Educathe +” partnership that is funded as part of the Erasmus + KA2 Strategic Partnership in seven European countries, but also their solutions which can potentially be applied in Bulgaria.

ALL ARE WELCOME!

HOSTS, ASSISTANTS AND VOLUNTEERS:

Maria Atanasova, Violina Vasileva-Alexandrova, Vasil Spasov, Tsvete Yaneva, Yanko Velkov, Vera Megdanova

PERFORMING:

Amateurs and professionals from Croatia, Latvia, Greece, Italy, Belgium, Turkey and Bulgaria – educators, theatre practitioner, dancers