Javni nastup “Nevidljiva sposobnost”, Zagreb, Hrvatska (21.11.2015)


EU flag-Erasmus+_vect_POS AMPEU-grey-web

Ova projekt je ostvaren uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova komunikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

 

NEVIDLJIVA SPOSOBNOST

21.11.2015. u 20h (besplatan ulaz)

Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 (dvorana TNT)

 

Javni nastup “Nevidljiva sposobnost” završna je prezentacija rada istoimene radionice u kojoj sudjeluju osobe s invaliditetom i osobe koje se bave problemima osoba s invaliditetom iz Grčke, Italije, Latvije, Turske, Bugarske, Belgije i Hrvatske, a koja se tematski bavi povećanjem zapošljivosti osoba s invaliditetom i njihovih vještina. Radionica se odvija u sklopu “Educathe+” partnerstva koje je financirano u sklopu Erasmus+ KA2 Strateškog partnerstva.

 

Radionicu vode Ivan Hromatko i Nataša Jurišić, članovi Udruge za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom, te ciljaju istražiti neke od problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom na tržištu rada i u društvenom životu – a nastup će predstaviti potencijalna rješenja za te prepreke.

Radionica je zamišljena prema inovativnoj metodi dramsko-akcijskog istraživanja i edukativnog teatra koji je za potrebe doktorske disertacije osmislio sociolog Ivan Hromatko, uz obogaćenje procesa pokretom, plesom i znanjima plesne koreografkinje i pedagoginje, Nataše Jurišić.

Točnije, sudionici će tijekom šestodnevne radionice proći specifičan dramsko-akcijski proces koji je uokviren Turnerovim obredom prijelaza, fokusiran dramskom verzijom Lewinovog akcijskog istraživanja, te obogaćen elementima kazališnih i plesnih prakticionera. Tako zaokružen, proces omogućuje formiranje alternativnog, simboličkog svijeta u kojem dominiraju klasične kazališne slobode od svakodnevnih uloga, sloboda kritike svakodnevnih normi i vrijednosti, te intenzivna interakcija (izvođač-izvođač, izvođač-voditelj i izvođač-publika)

U tom će simboličkom svijetu oni istražiti mogućnosti zamjene uloga u odnosu poslodavac-osoba s invaliditetom i definirati akcije koje nadilaze stigmatizaciju, kako eksterne (poruke javnosti), tako i interne (osobne vještine i sposobnosti).

Polazeći od poznate uzrečice svih marginaliziranih skupina i pojedinaca “Ništa o nama bez nas!”, sudionici će aktivno kreirati nastup i prijeći put od stigme i progona do uključenja i istih mogućnosti, istražiti institucionalnu diskriminaciju i arhitektonske barijere – a sve kako bi osim definiranja problema definirali i potencijalno rješenje (akciju koju će prezentirati u nastupu); te prestali biti društvena “karika bez lanca”, aktivno promovirali uključenost i zapošljivost osoba s invaliditetom u radu i društvenom životu i prednosti ravnopravne i intenzivne interakcije osoba s invaliditetom i ostatka društva.

Na kraju nastupa održati će se diskusija između publike i izvođača u kojoj ćete se moći upoznati s problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u sedam država Europe, te njihovim rješenjima koje se potencijalno mogu primijeniti i u Hrvatskoj.

Svi ste dobrodošli!

 

VODITELJI, ASISTENTI I VOLONTERI:

Ivan Hromatko, Nataša Jurišić, Leila Younis, Ana Bobinac, Vladan Korda

NASTUPAJU:

Amateri i profesionalci iz Latvije, Grčke, Italije, Belgije, Bugarske, Turske i Hrvatske – sudionici međunarodne kazališne i edukativne radionice o zapošljivosti osoba s invaliditetom.

Nastupiti će osobe s invaliditetom i oni koji s njima rade, kombinirajući neformalno obrazovanje i performativne umjetnosti (edukatori, kazališni prakticioneri, plesači itd.).

 

SNIMKA NASTUPA