Skrivanje iza oblaka (2016)


2000px-Coat_of_arms_of_Zagreb.svg

Projekt je financiran od Grada Zagreba.

 

Projekt “Skrivanje iza oblaka” ostvaren je u partnerstvu s Centrom za kulturu Trešnjevka od rujna do prosinca 2016. godine,  a financiran je iz proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu, u sklopu natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

Radionica za djecu i mlade je održana u Domu Prečko Centra za kuturu Trešnjevka, a koncipirana je tako da otvara dječji svijet, ukazuje djeci na lijepe stvari, ali i obraća se na njihove probleme s kojima se djeca bave kroz  kreativnost i razgovor sa stručnim osobljem. Teme su podijeljene u 12 radionica, a one su bile:

Listopad
Promjena je …../ slikarska tehnika
Odrastanje za mene je…./ slikarska tehnika
Nisam znao/ znala da se to može drugačije… / slikarska tehnika
Božićni sat! /kreativna radionica

Studeni
Moja škola  / tehnika kolaža
Sportske aktivnosti koje volim / tehnika temper
Putovanje kroz vrijeme .. promijenio bih, postati ću / tehnika flomastera
Jesen – zašto volim kišu / tehnika vosak I lišće

Prosinac
Sveti Nikola / krep papir, tkanine
Zimska tema / ljepljenje vate, izrada snjegovića od čarapa I plastičnih čaša
Božićna tema –  dobre želje mojoj obitelji / izrada čestitki
Što vidim u 2017.- moja novogodišnja želja /izrada pisma samom sebi

U dvanaest termina, djeca su u Domu Prečko kvalitetno provodila vrijeme, učila nove vještine i razvijala motoričke sposobnosti tijekom sociokulturne radionice, a na kraju su i kreativno prezentirali svoje radove u završnoj izložbi. Tijekom radionice djeca i mladi su naučili koristiti slikarske i kreativne tehnike koje ujedno pomažu djeci i mladima da se izraze, da izraze svoje osjećaje, probleme i pogled na okolinu – uz nadzor i suradnju socijalne radnice i likovnog umjetnika.

Tim se tehnikama sprječava neprihvatljiva ponašanja djece i mladih kroz skretanje fokusa s eventualno  štetnih sadržaja na one društveno prihvatljive, uz razvoj samopouzdanja uslijed usvajanja specifičnih znanja i vještina, socijalizaciju i suradnju s vršnjacima i vršnjakinjama.

U radionici je sudjelovalo 10 djece (uključujući djecu s posebnim potrebama).

Radionica je završila 22. prosinca 2016. završnom izložbom dječjih radova u Domu Prečko (Cekate), a završi radovi su bili u duhu božićnih blagdana.

Tijekom provedbe se pokazalo da program svojim nekonvencionalnim načinom provedbe privlači interes djece i mladih, te ih višestruko oplemenjuje. Posebnost rada je otvorenost prema inicijativama koje dolaze od polaznika (djece i roditelja) zbog čega se otvara prostor u kojem oni iznose ideje i kreiraju nove sadržaje. Ovo je program koji zadovoljava suvremena promišljanja o kulturi koja je zanimljiva djeci i mladima, a istovremeno otvara prostor i stvara pozitivno okruženje za razvoj samosvijesti.

Izuzetno nam je drago da smo zajedno s Gradom, našim partnerima i izuzetnim voditeljima omogućili djeci kreativno izražavanje i edukaciju, a sve u sklopu prevenciju neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

PARTNER: Centar za kulturu Trešnjevka (Dom Prečko)

VODITELJ: Tomislav Slunjski, akademski slikar

SURADNICI: Renata Tomičić, soc. rad.

SUDIONICI: 10 djece

TRAJANJE: 1.9. – 22.12.2016.


FOTOGRAFIJE S RADIONICE I ZAVRŠNE IZLOŽBE

(kliknite na fotografiju za ulazak u album)


Skrivanje iza oblaka