UPSET Suradnja “Volontiranje – prilika za nove kompetencije” (2015)


SUDJELOVANJE ČLANOVA UDRUGE UPSET U EDUKACIJI „VOLONTIRANJE – PRILIKA ZA NOVE KOMPETENCIJE“ I INKLUZIVNO VOLONTIRANJE U UPSET-u

 

Volonterski centar Zagreb, u studenom 2015. godine, organizirao je edukaciju iz područja menadžmenta volontera „Volontiranje – prilika za nove kompetencije“, a na edukaciji su sudjelovali i članovi naše Udruge: Ana Bobinac i Vladan Korda.

Glavni cilj edukacije bio je organizirati inkluzivno volontiranje, na način da je svaka od organizacija uključenih u edukaciju trebala u svoj rad uključiti volontera – osobu s invaliditetom. Održana je trodnevna edukacija za sudionike koji su u svojim organizacijama trebali preuzeti uloge koordinatora volontera, a edukacija je pokrila sve teme nužne za pravilno i učinkovito obavljanje tog posla (motivacija u radu s volonterima, ciklus menadžmenta volontera, opis posla volontera, pronalaženje volontera, selekcija, praćenje i podrška, učinkovita komunikacija, vrednovanje, evaluacija itd.). Kao predstavnik naše Udruge, na edukaciji je sudjelovala Ana Bobinac te je time preuzela ulogu koordinatora volontera u sklopu inkluzivnog volontiranja u udruzi UPSET. Također, održana je i devetodnevna edukacija za osobe s invaliditetom koje su se trebale uključiti u volontiranje, a na njoj je sudjelovao i naš član Vladan Korda, kao gluha osoba.

Nakon teorijskogvdijela edukacije, uslijedio je onaj praktični dio – inkluzivno volontiranje.

Inkluzivnim volontiranjem osobe iz socijalno isključenih skupina uključuju se u društveni život, u mogućnosti su steći nova iskustva, znanja i vještine, upoznati i povezati se s drugim ljudima, ali i s drugim socijalno isključenim osobama i skupinama te na taj način povezati se i ojačati svoj položaj u društvu te potaknuti druge osobe da se više aktiviraju. Također, omogućeno im je da pokažu sve svoje vještine i sposobnosti kojima raspolažu, da se dokažu, razviju svoje samopouzdanje i samopoštovanje, osjećaj vrijednosti te, znanjima koja su stekle kroz volontiranje, povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Budući da je u svom radu udruga UPSET od svojih samih početaka uključivala osobe s invaliditetom, bilo kao volontere u raznim aktivnostima ili kao sudionike u svojim dramsko akcijskim radionicama i projektima, inkluzivno volontiranje u našoj Udruzi već je odavno bilo prisutno. Također, UPSET je koordinator projekta međunarodnog strateškog partnerstva Educathe+ (Edukativni teatar kao mjesto podizanja inkluzije i zapošljivosti osoba s invaliditetom) te upravo na radionicama u sklopu tog projekta trenutno uključujDSCN1581e osobe s invaliditetom i druge osobe iz socijalno isključenih skupina kao volontere, odnosno sudionike na radionicama, a u svrhu razvijanja njihovih mogućnosti i vještina za što efikasnije sudjelovanje na tržištu rada.

 

Upravo u sklopu projekta Educathe+, UPSET je organizirao inkluzivno volontiranje te je Vladanu omogućeno sudjelovanje u radionicama i putovanje kao volontera u sklopu projekta. Neki od njegovih glavnih poslova i zadataka bili su: obavljanje pripremnih radnji pri organizaciji edukativne radionice u Zagrebu, promotivne aktivnosti u zajednici, pomoć u organizaciji obroka za goste radionice koja se održala u Zagrebu, domaćinstvo i pomoć sudionicima s invaliditetom u kretanju, vodstvo i pomoć gostima u kretanju gradom, pomoć pri organizaciji javnog nastupa, sudjelovanje na radionici za osobe s invaliditetom koja se održala u Solunu (u Grčkoj), kao i sudjelovanje na javnom nastupu, sudjelovanje u raznim sastancima Udruge radi planiranja budućih aktivnosti, pomoć u uređenju prostora Udruge, sudjelovanje u  radionici dramsko-akcijskog istraživanja stigmatizacije i inkluzivnog teatra itd.

Glavni izazovi inkluzivnog volontiranja odnose se prepoznavanje „posebnosti“ koje svaka od osoba posjeduje i nosi sa sobom te prilagodba njima, kako bi se osoba osjećala što ugodnije i ispunjenije jer uspješno obavlja svoje zadatke. Upravo ta prilagodba bio je glavni zadatak koordinatora inkluzivnog volontiranja – spoznati sve mogućnosti i sposobnosti volontera, ali i njegova „ograničenja“ kako bi, u skladu s time, što kvalitetnije organizirao poslove za volontera koji odgovaraju njegovim mogućnostima i nekim „posebnim“ potrebama. Jedan od izazova svakako je bio na radionicama uključiti Vladana, kao gluhu osobu, u rad s ljudima iz stranih zemalja koji komuniciraju na engleskom jeziku. Poteškoće u komunikaciji riješene su djelomično sudjelovanjem prevoditeljice znakovnog jezika, a u velikoj mjeri našim naporima za prevođenjem kako se Vladan ni u jednom trenutku ne bi osjećao izolirano, već dijelom grupe, te kako bi mu ovo iskustvo bilo što kvalitetnije. Općenito, otvorena komunikacija između koordinatora volontera i samog volontera pokazala se jednom od ključnih pretpostavki za uspješno volontiranje, te sa zadovoljstvom možemo reći kako je ona ostvarena tijekom cijelog procesa inkluzivnog volontiranja, na dobrobit obiju strana – i volontera i Udruge.

 

174Tijekom čitavog volontiranja Vladan je pokazao motiviranost za sudjelovanjem i predanost te je timski surađivao s ostalim sudionicima i volonterima.

Također, koordinatorica volontera kroz ovo iskustvo stekla je brojna praktična znanja i vještine iz područja menadžmenta i vođenja volontera.

Po završetku volontiranja Vladan je od UPSET-a, uz Potvrdu o volontiranju, dobio i Potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranje (potvrdu kojom se vrednuje i priznaje volontersko iskustvo, odnosno kompetencije stečene volonterskim radom).

Sudionici trodnevne edukacije iz područja menadžmenta volontera, koji su nakon teorijskog dijela edukacije preuzeli ulogu koordinatora volontera – osoba s invaliditetom u svojim organizacijama, od VCZ-a su dobili i potvrdu o sudjelovanju na edukaciji, kojom se potvrđuje da su stekli osnovna znanja za koordinaciju volontera.

Na samom kraju, može se reći da je ovo iskustvo inkluzivnog volontiranja doista bilo jedno pozitivno iskustvo za sve uključene sudionike, te da će „Udruga za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom“ i dalje nastaviti s uključenjem osoba iz socijalno isključenih skupina u volontiranje i rad u našoj Udruzi.

 

 

Više o projektu -> http://www.vcz.hr/info-pult/novosti-i-dogadjanja/projekt-volontiranje-prilika-za-nove-kompetencije/

Autorica: Ana Bobinac