O partnerstvu E+


EU flag-Erasmus+_vect_POS AMPEU-EN_grey-web

Ova projekt je ostvaren uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova komunikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

O partnerstvu

 

Financirano iz EU programa za edukaciju, trening, mlade i sport (Erasmus+), EDUCATHE+ (punog naziva: Edukativni teatar kao prostor podizanja inkluzije i zapošljivosti osoba s invaliditetom) je partnerstvo osam partnera iz šest zemalja članica EU i jedne partnerske zemlje koji zajedno nastoje povećati zaposlenost osoba s invaliditetom (OSI) kroz edukativni teatar. Ova metoda nam omogućava osnažiti osobe s invaliditetom razvijanjem njihovih Ključnih kompetencija te, u isto vrijeme, dijeljenje starih i razvijanje novih metoda, kao i poboljšanje vidljivost osoba s invaliditetom, koji obično, zbog predrasuda, ostaju na marginama tržišta rada.

Invaliditet je društveni problem kojem se EU značajno posvetila posljednjih nekoliko godina, ali ono što još uvijek nedostaje je svijesti među poslodavcima da biti osoba s invaliditetom ne znači biti nesposobnim za rad. Kao organizacije s višegodišnjem iskustvom u radu s osobama s invaliditetom, nalazimo da ova predrasuda ustraje zbog nedostatka interakcije s invaliditetom i “osoba bez invaliditeta”.

Tijekom naših projekata (na lokalnoj i EU razini), uvijek smo uočili da cilju orijentirana interakcija između “osoba bez invaliditeta” i osoba s invaliditetom rezultira višim razinama međusobnog razumijevanja, suradnje, pa čak i zapošljavanja te, s druge strane, niže razine predrasuda i posljedične diskriminacije.

Theatre+education_e+Osnovna metoda (“Edukativni teatar kao mjesto za nadilaženje diskriminacije OSI – EDUCATHE) razvijen je na tim principima u 2008. godini i ona ima duboku obrazovnu i životno mijenjajući utjecaj podjednako na “osobe bez invaliditet”, osobe s invaliditetom i edukatore. Radi se o otvorenoj metodi koja pozdravlja nove doprinose – što je posebno važno kako bi se obuhvatile potrebe različitih lokalnih zajednica u EU. Dakle, ovo partnerstvo će se koristiti za dijeljenje metoda i obogaćenje istih kroz stvaranje zajedničkih iskustava partnera; u isto vrijeme šireći temu iz područja neformalnog obrazovanja u područje zapošljavanja. Izgrađena na dokazanoj metodi koja omogućuje svim partnerima da u tu metodu uključe svoju metodu, ovo partnerstvo će dati novu dimenziju i proizvesti dodanu vrijednost europske dimenzije za sve one koji su uključeni u aktivnosti partnerstva – jer ćemo izravno uključiti polaznike i edukatore koji su OSI i “osobe bez invaliditeta“ a posredno i javnost, medije i zakonodavce (kroz naše javne nastupe) – dakle, obraćajući će svim dionicima ovog društvenog pitanja.

U ukupno 40 dana i 8 međunarodnih edukativnih radionica performativnih umjetnosti, sudionici će ostvariti 112 mobilnosti (uključujući 31 mobilnost osoba s invaliditetom), dijeliti/osmisliti nove prakse i razvijati 8 kazališnih javno-diseminacijskih nastupa; i podići javnu svijest o ekonomskoj diskriminaciji osoba s invaliditetom – a sve to dok primaju brojne “meke vještine” (opisanih u EU Ključnim kompetencija) potrebnih za podizanje zapošljivosti. Javni nastupi će biti lokacijsko specifični i održavati će se na mjestima koja simboliziraju vezu između EU i lokalne države – što će donijeti dodatnu EU dimenziju. Naši nastupi će angažirati publiku i biti mjesta susreta, gdje osobe s invaliditetom i javnost mogu komunicirati i raspravljati – za vrijeme i nakon nastupa.

Naši nastupi će biti evidentirani i šireni ovdje, na našoj web platformi, a svi one koji su zainteresirani za rad s osobama (i za osobe) s invaliditetom i korištenje teatrom u edukativne svrhe će moći slobodno pristupiti mrežnom izdanju platforme i drugim materijalima produciranim od ovog partnerstva: E + Alati, E + edukativni video isječci, E + dokumentarni film.

Produkti našeg partnerstva će biti izgrađen tijekom trajanja projekta, te će uključivati ​​treninge, vježbe, iskustva, intervjue i metode koje će partneri unijeti
u projekt kao svoj doprinos (npr. njihov stil edukativnog teatra). Na taj način, partneri će stvoriti novu mješovitu metodologiju za rad s osobama s invaliditetom, promicanje inkluzije i zapošljivosti.

Osim naših radionica koje će producirati javne nastupe i doseći javnost, imati ćemo tri sastanka voditelja partnerstva kako bi se osiguralo kvalitetno upravljanje projektom i, jednako važno, dati ovom partnerstvu dodatnu, završnu konferenciju za medije nakon 8 diseminacijskih nastupa održanih u gradovima partnerskim organizacijama.

Ponosni smo da je ovo partnerstvo izgrađeno na vrijednostima demokracije i transparentnosti, jednakosti i solidarnosti koji su, smatramo, ogledalo za ono što čemu Europa teži. Kombiniranje tih načela s kazališnim radionica – kako bi se postigao cilj prevladavanja društvenih predrasuda i povećanje zapošljivosti osoba s invaliditetom (čineći njihove sposobnosti vidljivim i smanjenjem važnosti njihovog fizičkog/mentalnog stanja u očima poslodavaca) – je nešto na što želimo potaknuti i druge organizacije. Vidimo ovo partnerstvo kao temelj za izgradnju zajedničke buduće mreže organizacija koje se bave potrebama osoba s invaliditetom i rade u obrazovanju i kulturi, a sve za poboljšanje zapošljivosti OSI.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresirane organizacije i pojedince koji rade sa, za, ili zagovaraju prava osoba s invaliditetom (i ostalih marginaliziranih skupina) da nas kontaktiraju i pridružite nam se tijekom projekta i kasnije – kada planiramo poduzeti treći korak i proširiti rezultate EDUCATHE+ metode diljem Europe i sustava obrazovanja odraslih.

Osim ovdje, podaci o projektu su dostupni na službenim stranicama Europske komisije i programa Erasmus+ -> Europska komisija i Erasmus+.