Mindfulness pokret – radionica osvještavanja u Domu Knežija


Udruga za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom proširuje aktivnosti i organizira radionicu Mindfulness pokreta pod vodstvom psihologinje i plesne umjetnice Ivane Rončević.

mindfulness

Općenito, Mindfulness pokret pristup je temeljen na usmjeravanju pažnje na disanje i različite dijelove tijela, na misli i napetosti tijela te namjeru uma kroz i uz jednostavne pokrete cijelog tijela.

Prateći ponajprije svoje disanje, zatim promatrajući svoje misli, te uzorke unutar tijela koji se ponavljaju, indirektno, ali učinkovito, učimo o vjerovanjima, otporima i napetostima, unutarnjim konfliktima, željama i preferencijama kojih najčešće nismo svjesni.

Mindfulness pokret ima za namjeru učiti osvještavati puteve i procese koji povezuju um i tijelo i doživljaje sebe i vlastitog okruženja.

Kroz ovakav proces osvještavanja uma i tijela i njihove povezanosti, osnovni je cilj kroz pokret iskusiti i osvijestiti brzinu i zaposlenost uma, zatim iskusiti i spoznati važnosti disanja i kako usmjeravati pažnju, kako mijenjati vlastitu percepciju i razumijevanje sebe i okoline, te otvarati sebi nove mogućnosti reagiranja i ponašanja.

Učimo odmicati se od koncepata dobrog i lošeg, ružnog i lijepog, hoću i neću, volim i ne volim.

Učimo promatrati i pratiti što se događa sada i ovdje te osviještavati i otpuštati ograničenja koja su stvorena dosadašnjim iskustvima, a svoje razumijevanje i ponašanje usmjeravati ka novim vrijednostima, osobnim vrijednostima.

Mindfulness pokret je proces kojim učimo bivati u trenutku, u sada i ovdje i učimo da gdje god to jeste – je upravo uredu.

Učimo osvještavati utjecaj tijela na misli i misli na tijelo. Osvještavanjem te veze uma i tijela osvještavamo i procese nastajanja i javljanja emocija i emocionalnih stanja, te ponašanja. Učimo pažnju usmjeravati ka onim mislima, emocijama i ponašanjima koja mijenjaju naš doživljaj sebe od onog rigidnog konceptualnog prema onom fleksibilnom kontekstualnom doživljaju sebe.

Kao alat, Mindfulness pokret je primjenjiv u nošenju sa stresnim situacijama, pri fizičkoj ili emocionalnoj boli, ali i kao svakodnevna praksa dobrog psihičkog i fizičkog stanja jer uči ograničenja razumijevati i transformirati u prednosti i mogućnosti.

Iako se satovi posvećuju pokretu, oni su namijenjeni svima bez obzira na prethodno iskustvo i fizičku spremu.


BIOGRAFIJA VODITELJICE:

Ivana Rončević rođena je 1982. god. u Vukovaru. Trenutno živi i radi u Zagrebu gdje je 2009. god. diplomirala na odsjeku za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. 2010. godine stječe zvanje BA umjetnosti na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu, pohađajući Hochschuelubergreifendes Tanz Zentrum za “Suvremeni ples, koreografiju i kontekst”. Kao psihologinja educira se za ACT (Acceptance and Commitment Therapy) terapeuta, te je do srpnja 2014. god. djelovala kao vanjski suradnik u udruzi za prevenciju i tretman ovisnosti. Kao umjetnica, djeluje autorski i izvođački surađujući s mnogim lokalnim i stranim umjetnicima i umjetničkim grupama. Također, djeluje kao pedagog u području izvedbenih umjetnosti. Od 2013. do 2014. godine aktivni je član koordinacijskog tima ekscene, udruge za razvoj i afirmaciju izvedbenih umjetnosti u Zagrebu. U svom radu zainteresirana je za korištenje umjetničkih znanja i praksi kao alata za djelovanje unutar zajednice. Od Prosinca 2014. g. bliska je suradnica Najbolje.

OBRAZOVANJE: 2010: BA in Arts, Hochschulubergreifendeszentrum Tanz, Berlin (DE); 2009: MA in Psychology, University of Zagreb (CRO)


Prijaviti se možete putem 1-minutnog obrasca za prijave ili dolaskom na radionicu (najbolje uz prethodnu najavu, SMS na 091 780 5021)

>> 1-MINUTNI OBRAZAC ZA PRIJAVE <<

 

 VODITELJICA: Ivana Rončević, psihologinja i plesna umjetnica

LOKACIJA: Velika dvorana Doma Knežija (Albaharijeva 2, Zagreb) <- klikni za prikaz lokacije na Google karti

TERMINI: srijedom 02. i 09.11.2016.

TRAJANJE: 17.30-19h; 90 min.

KOTIZACIJA: 100 kn (svaka osoba koja uplati kotizaciju otvara jedno mjesto za besplatno sudjelovanje)

(!) Kotizaciju je moguće platiti na licu mjesta ili uplatom na žiro račun udruge:

IBAN: HR8323600001102154683

Zagrebačka banka d.d.

Opis plaćanja: Mindfullness 2016

 

Molimo da potvrdu o plaćanju pošaljete na upset.theatre@gmail.com