Edukacija


UPSET-ove dramsko-akcijske radionice amaterskog kazališta su bazirane na metodi dramsko-akcijskog istraživanja – s tom razlikom što je kod takvih radionica važnost znanstveno-istraživačkog cilja umanjena u korist kulturno-umjetničkog, edukativnog, odnosno, aktivističkog cilja.

Drugim riječima, radionice su dizajnirane na način da stvore alternativnu zbilju teatra u kojoj se sudionici simbolički odvajaju od ograničenja zbilje svakodnevice i kritički promišljaju društvo oko sebe te, tijekom mješovite interakcije (stigmatiziranih i “normalnih”), istražuju temu socijalne stigme slobodni od društvenih uloga. Radionice uvijek završavaju javnim nastupom koji osigurava vidljivost projekta i zagovaranje pozitivnih promjena, odnosno, promoviranje pozitivnih ideja u javnosti, ali jednako tako i osnažuje koheziju grupe i omogućuje ostvarenje dugoročnije suradnje između stigmatiziranih i “normalnih”.

Kako nemamo svoj prostor, trudimo se zajedno s partnerima organizirati dramsko-akcijske radionice amaterskog kazališta koje su, ovisno od mogućnosti, besplatne i uvijek završavaju javnim nastupom. Javni nastup predstavlja cilj prema kojem sudionici zajednički streme i koji ih motivira na svjesno sudjelovanje i kritičko promišljanje kvalitete rada (kako njihovog, tako i voditelja)

Radionice se u pravilu održavaju jednom tjedno, a sudionici imaju priliku učiti glumačke i dramske metode te ujedno kreirati javni nastup.

Naši dosadašnji projekti uključuju:

UPSET Teatar 2012 radionice za Normal Fest u Pragu 2012

Freaks 2014 amaterske kazališne istraživačke radionice

UPSET 2015 radionice dramsko-akcijskog istraživanja stigmatizacije i inkluzivnog teatra 2016

“Dosta” POGON 2016 (najava)