Frikovi (Freaks) istraživačke radionice amaterskog inkluzivnog teatra


PROJEKT: Frikovi (Freaks) – istraživačka radionica amaterskog inkluzivnog teatra

TRAJANJE: ožujak 2014 – lipanj 2014.

LOKACIJA: Centar za kulturu Trešnjevka (dvorana TNT) i Studentski centar (Kultura promjene)

VODITELJI: Ivan Hromatko, prof. soc. i pov.; Dijana Frančešević, dipl. psih.; Tomislav Miljak, prof. psih., Elina Petričec, soc. pedagog; Vladan Korda, graf.

Program amaterskog inkluzivnog teatra „Frikovi“  bio je radioničkog tipa i ciljao je glumačkim i kazališnim metodama kritički propitati društvene uloge  stigmatiziranih i „normalnih“ u hrvatskom društvu, a zatim produkt tog propitivanja (performans) prezentirati  javnosti dva puta godišnje – na proslavama Dana panike. Kako bi javnosti poslali poruku inkluzije i empatije, javni nastupi su su planirani na proslavama Dana panike, 18.lipnja i 9. ožujka.

Nakon uvodnih radionica, program je preseljen u Veliku dvoranu Studentskog centra gdje smo uz pomoć i suradnju Kulture promjene proveli radionicu i izveli prvi nastup.

 

U programu su mogle sudjelovati sve zainteresirane osobe koje su navršile 16 godina ili više – pogotovo ako su se osjećale stigmatizirane, a do kraja radionica tu je sudjelovalo 19 osoba u dobi od 19 godina do 70 godina, a neki od njih su bile i stigmatizirane osobe. Tako su naše radionice bile ujedno i prostori međugeneracijske solidarnosti, kao i prostori solidarnosti stigmatiziranih i “normalnih”.

Kroz radionice je poticana kreativnost u pojedincu kao i razvoj kreativne grupe koja je pozvana da kritički pristupe socijalnoj stvarnosti. Uz amaterske kazališno-dramske metode korištena su psihološka, socio-psihološka i pedagoška znanja koja su sudionicima omogućili dublji i kvalitetniji uvid u problematiku stigmi.

Radionice su završile javnim nastupom u MM centru.

Niže je album fotografija s radionica (klikni na fotografiju za otvaranje albuma).

UPSET Freaks 2014