Večer kulture Indonezije i Hrvatske: Umjetnost u ravnoteži (2021)


Financira Ambasada REpublike Indonezije u Zagrebu, Hrvatskoj
Ova publikacija izražava isključivo stajalište njenih autora i Ambasada se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

OSOBNA KARTA PROJEKTA

Program Kulturni program Ambasade Republike Indonezije u Zagrebu, Hrvatskoj
Naslov Indonesia and Croatia Cultural Night: Art in Balance
Skraćeni naziv IndoCro AIB
Provedba  3.4.2021. godine (online premijera)
Dvorana KUC Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb, Croatia
Partneri
Izvođači
  • Ženski vokalni ansambl ZWIZDE // FB @Zwizde
  • Team Syantik
  • Sanggar Merah Putih Dance Group
  • Jaman Suara Gamelan ansambl // FB @jamansuara
  • Modna revija batika dizajnerice Laila Al Khusna (Ibu Una) // IG @una_batiksiger_batiklampung

ART IN BALANCE – UKRATKO


Umjetnost u ravnoteži je program koji slavi kulturnu raznolikost i bogatstvo te povezuje narode Indonezije i Hrvatske kroz tradicionalne umjetnosti – prvenstveno kroz glazbu, ples i tradicionalnu odjeću. Program uključuje nastupe nekoliko grupa osnovanih pod okriljem Indonezijskog kulturnog centra “Sanggar Merah Putih” (Zagreb, Hrvatska) i ženskog vokalnog ansambla “Zwizde” iz Hrvatske.

Unatoč ovog teškog vremena globalne pandemije COVID-19, Veleposlanstvo Republike Indonezije, njegovi partneri i izvođači, slažu se da je umjetnost pravi način da se održi ravnoteža u našim životima te da se održe veze između ljudi iz različitih dijelova svijeta. Ovo je naša zajednička, ljudska zadaća – slaviti čovječanstvo kroz umjetnost i održavati svoje veze čak i u vremenima kada se naše veze testiraju.

Iz ovog humanitarnog uvjerenja, program “Art in Balance” (Umjetnost u ravnoteži) zamišljen je kao virtualni umjetnički program koji će biti premijerno prikazan na internetu. Sami nastupi su snimljeni uživo u Kulturno-umjetničkom centru (KUC) Travno u Zagrebu.

Iako na mjestu događaja nije bilo publike (u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama COVID-19), virtualna internetska premijera omogućit će publici iz Indonezije, Hrvatske i svijeta da se okupe oko ovih veličanstvenih nastupa, da uživaju u umjetnosti, te da slave ljudskost i pošalju pozitivnu poruku – poruku da ćemo prevladati trenutne poteškoće i nastaviti graditi naše veze. Ova će web stranica ostati na internetu kao trajni podsjetnik na ove pozitivne poruke i kao platforma za razmjenu svih video, foto i audio materijala snimljenih tijekom ovog programa.

Molimo vas da nam se pridružite na besplatnoj premijeri “Umjetnosti u ravnoteži” 3. travnja 2021. u 14.00 (Zagreb) / 19.00 (Jakarta).

Niže na ovoj stranici možete pronaći poveznicu na premijeru, detalje o nastupima i izvođačima ili možete uživati u atmosferi sa snimanja kroz fotoalbume dostupne na ovoj stranici.


VIDEO NASTUP (Premijera 03. travnja 2021. godine u 14:00 CET (Zagreb) // 19:00 WIB (Jakarta)


Domaćin: Ambasada Republike Indonezije u Zagrebu

 


IZVEDBE: INDONEZIJA


TEAM SYANTIKTruly Triwulandari, Nancy Filipović, Betha Fanny Adjani, Adis Diana, Dewi Farida Lanovia, Fika Annisa, Melania Myrna, Ani Purwanti, Putri Handayani, Ima Farida Gea, Maria Sisilia Ayu, Rahayu Susilo

Gospođa Truly Triwulandari okupila je skupinu Indonežanki koje žive u Hrvatskoj i koje dijele strast prema plesu te osnovala plesnu skupinu Team Syantik. Pod umjetničkim vodstvom Nancy Filipović, skupina je održala nekoliko javnih nastupa diljem Hrvatske, podržavajući programe indonezijskog veleposlanstva.

Skupina je aktivna preko 3 godine te se usredotočuje na linijske plesove, koji su vrlo popularni u Indoneziji. Ovom prigodom, pripremili su izvedbe dva linijska plesa: Ada Cerita i Tul Jaenak.


JAMAN SUARA GAMELAN GROUPJulija Novosel (voditeljica), Ena Hadžiomerović, Klara Kosić, Francesco Mazzoleni, Sara Blažev, Lucija Novosel, Francesca Paleka, Hannah Pavlić, Damjan Roce, Nikola Trputec

Ansambl gamelana Jaman Suara hrvatski je glazbeni sastav koji izvodi tradicionalne i originalne skladbe na instrumentima gamelana. Gamelan je vrsta tradicionalnog ansambla iz Indonezije, sastavljenog pretežno od udaraljkaških instrumenata.

Članovi grupe počeli su svirati u ansamblu gamelana od 2015. godine na tečajevima održanim u Indonezijskom kulturnom centru veleposlanstva „Sanggar Merah Putih“. Pod vodstvom Julije Novosel, ansambl djeluje više od dvije godine te za sobom ima nekoliko nastupa u Hrvatskoj. Oni su predstavili dio svog jedinstvenog repertoara, koji se sastoji od tradicionalnih i vlastitih aranžmana, a neki od njih spajaju i hrvatsku i indonezijsku glazbenu tradiciju. Točnije, izveli su glazbu: Lancaran Bindri, Bubaran Sembung-Gilang, Ladrang Srikaton Mataram, Ladrang Jagung-Jagung, Jedna mala Ružica, te Jaranan.


SANGGAR MERAH PUTIH DANCE GROUPMursethia Bhirawanti, Mirela Mišić, Dorotea Zadro

Osim tečajeva glazbe, Indonezijski kulturni centar također održava i plesne tečajeve za Hrvate koje zanima indonezijska kultura. Sudionici ovoga tečaja učili su različite tradicionalne plesove i nastupali na kulturnim događanjima veleposlanstva u Hrvatskoj.

Njihov se nastup sastoji od dva tradicionalna plesa, izvedena kao duet i solo ples: plas Yapong, podrijetlom iz Jakarte, kojega je 1977. godine osmislio umjetnik Bagong Kussudiarjo u spomen na 450. obljetnicu grada Jakarte, te ples Topeng, podrijetlom s otoka Jave, koji predstavlja kralja Kelanu iz javanskih priča o Panjiju.


BATIK MODNA REVIJA

Dizajnerica: Laila Al Khusna (Ibu Una)

Modeli: Arlinda Krasnić, Paula Peloza, Ema Šram, Tea Tesla

Batik, kao tehnika oslikavanja tkanine, svjetska je baština poznata mnogim kulturama. Izraz “batik” potječe od javanske riječi “ambatik”, što u prijevodu znači “pisanje točaka”. U listopadu 2009. godine, UNESCO je imenovao indonezijski batik remek-djelom usmene i nematerijalne baštine čovječanstva. Batik je od tada međunarodno priznat kao povijesna tkanina ljudske civilizacije.

Ovaj program je predstavio kolekciju batika Sigar iz provincije Lampung na otoku Sumatri, koju je dizajnirala Laila Al Khusna, poznatija kao Ibu Una.


IZVEDBE: HRVATSKA


ŽVA ZWIZDE: Lorina Aido, Katarina Buti, Tatjana Ćaćić, Petra Galić, Donata Mach, Žaneta Milović, Maja Nevistić, Lucija Novosel, Mišel Movre, Bojana Poljaković Popović, Katarina Tomić, Tamara Vuglek, Mihaela Živić

Solist na samici: Stjepan Čehovski
Glazbeni voditelj ŽVA „Zwizde“: Pavo Begovac
Narodne nošnje: Posudionica i radionica narodnih nošnji

Autor programa: Pavo Begovac

Zwizde su ženski vokalni ansambl s adresom u Zagrebu koji okuplja zaljubljenice u šokačku tradicijsku glazbu Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i Bosanske Posavine, tj. područja na kojima žive Hrvati Šokci. Članice mahom dolaze iz istočnih regija Hrvatske te iz Zagreba i Vojvodine, a okupile su se u udrugu s ciljem očuvanja i promicanja šokačke baštine. Ljubav prema tradicijskoj glazbi rodnoga kraja spojila ih je 2007. godine kada su prve članice došle u Zagreb kako bi „završile škole“. Marljivim radom stekle su reputaciju koja im je omogućila brojna gostovanja od Salzburga, Beča, Budimpešte i Novoga Sada, svih regija Hrvatske čak i do dalekog Seoula, gdje su na Adria Art festivalu, prema preporuci Ministarstva culture RH, na najbolji mogući način predstavile Hrvatsku i kulturu svoga zavičaja. Njihov glazbeni fokus otkrivanje je i promoviranje šokačkih napjeva, što svjetovne, što sakralne tematike. Napjeve izvode na originalan, tradicijski način i to, uglavnom, a capella. Dobitnice su brojnih priznanja na natjecanjima tradicijske glazbe. Prvi nosač zvuka pod nazivom „Op lonci, lončići“ izdale su 2015. godine i njime zaslužile nominaciju za prestižnu nagradu Porin u kategoriji najbolji album folklorne i etno glazbe.
Vrlo bitnu ulogu u njihovom djelovanju imale su bivše voditeljice, a danas voditelj. Jedna od najzaslužnijih osoba za postojanje Zwizda je Zrinka Posavec – akademska glazbenica i etnomuzikologinja. Jednako su važni Antun Božić i Marija Gačić, mag.ethnol. et anthrop. Od 2016. godine Zwizde vodi Pavo Begovac, solist Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske „Lado“.

Za ovu posebnu prigodu, hrvatske zvijezde “Zwizde”, osmislile su originalnu kombinaciju tradicionalnog plesa, pjesme / glazbe i modne revije tradicionalne odjeće – podijeljene u tri elementa koja predstavljaju različite regije istočne Hrvatske:

NASLOV: NE DAJU MI IZ SOBE IZAĆI, DIKO MOJA DI ĆEMO SE NAĆI

Neven vene – Drenje, Đakovština (zapis Zrinka Posavec)
Dođi dragi u košulji plavoj – Donji Andrijevci, istočno Brodsko Posavlje (zapis Zrinka Posavec)
Dok je dragi iz daleka doš’o – Vukojevci, Slavonija (zapis Zrinka Posavec)
Slavuj mi pjeva – Donji Andrijevci, istočno Brodsko Posavlje (zapis Zrinka Posavec)
Da je višnja k’o trešnja – Semartin, mađarska Baranja (zapis Pavo Begovac)
Koliko je kolo, veliko je – Zagrađe, zapadno Brodsko Posavlje (zapis Zrinka Posavec)

NASLOV: DA SU NAMA SVE PLAVE ODNICE, MI BI DIGLE CARA SA STOLICE

Starovirsko ruho vezenke iz Đakovštine i zapadnog Brodskog Posavlja
Svečano tradicijsko ruho sa svilenim suknjama i ukrašeno zlatovezom, istočno Brodsko Posavlje
Svečano tradicijsko ruho Hrvata iz okolice Plavne, Vojvodina

OJ, PREKRASNA MLADOSTI, OVOG SVIJETA RADOSTI
Di bi bila stara baba frajla – Plavna, Vojvodina (glazbena prilagodba Zrinka Posavec)
Imala sam zumbul plav – Bač, Vojvodina (glazbena prilagodba Zrinka Posavec)
Mene mama njeguje i gleda – Vajska, Vojvodina (glazbena prilagodba Zrinka Posavec)
Dika me je molio k’o Boga – Gornji, Bogićevci, zapadna Slavonija (zapis Zrinka Posavec)
Oj, prekrasna mladosti – Beravci, istočno Brodsko Posavlje (zapis Pavo Begovac)

TITLE: IDEM KOLU MAKAR NE IGRALA, NE BIL’ SVOJE JANJE UGLEDALA

Svečano zimsko vuneno ruho i mašlijara, podravska i podunavska Baranja
Svečano tradicijsko ruho ukrašeno vezom šarenom svilom, zapadno Brodsko Posavlje
Svečano tradicijsko ruho zlatare, Đakovština i okolica Vinkovaca
Svečano tradicijsko ruho roklja i šljokana vezenka, zapadni Srijem

AJDE DRUGE, AJDE DA IGRAMO, DA U KOLO MOMKE DOZIVAMO
Ćera dika vrančiće – Bošnjaci, Županjska Posavina (zapis Zrinka Posavec)
Ljubila sam četrnajst momaka – napjev iz Baranje ( obrada Duško Topić)
Oj, inoćo – Koritna, Đakovština (zapis Pavo Begovac)
Idem kolu makar ne igrala – Koritna, Đakovština (zapis Pavo Begovac)
Ajde druge, ajde da igramo – pjesme i plesovi istočnog Brodskog Posavlja (zapis Zrinka Posavec i Pavo Begovac)
Ženski bećarac (zapis i prolagodba Zrinka Posavec)


FOTO ALBUMI


Predivne nošnje i atmosferu kulturne razmjene zabilježile su fotoaparatom Inia Herenčić (Instagram @iniaherencic) i Ivana Gucek (Instagram @traveltramp.ivy)

Topeng ples – Kliknite fotografiju za ulaz u album // Fotografija Inia Herenčić (Instagram @iniaherencic)

 

Tradicionalna nošnja iz Hrvatske – Klinite fotografiju za ulaz u album // Fotografija Ivana Gucek (Instagram @traveltramp.ivy)

 


PROMOTIVNI MATERIJALIPoster izradila Ivana Gucek (Instagram @traveltramp.ivy)

Poster izradila Ivana Gucek (Instagram @traveltramp.ivy)