Javni nastup “Zrcaljenje” Atena, Grčka (3.2.2017)


eu_flag-erasmus_plus AMPEU-EN_grey-web

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Kazališno uvjerljivi pristup putem “Promišljanja” 3.2.2017. u 20.30 (slobodan ulaz)

Općinski Kulturni centar Chaidari , Kolokotroni 36 Chaidari,

Atena, Grčka

REFLECTIONs poster

Javni nastup “Promišljanja” je završna prezentacija radionice “Zrcaljenja” koja uključuje osobe s invaliditetom (OSI), osobe koji rade s tom populacijom, te osobe “bez invaliditeta” iz Grčke, Italije, Latvije, Turske, Bugarske, Belgije i Hrvatske. Ova radionica se tematski bavi povećanjem zapošljivosti osoba s invaliditetom i njihovih vještina. Radionica se održava u sklopu Educathe+ partnerstva financiranog kao Erasmus+ KA2 Strateško partnerstvo. Radionicu vode  Dimitris Katsidoniotis, Vasileios Oikonomou i Panagiotis Zournatzidis, članovi, volonteri i eksperti “Organization of Culture, Education and Advise in Network” (O.C.E.A.N NGO). Oni ciljaju istražiti problem s kojim se OSI suočavaju na tržištu rada i u društvenom životu – a nastup će prikazati potencijalna rješenja za te prepreke. Preciznije, tijekom petodnevne radionice sudionici će proći kroz specifičnu dramsko-akcijski proces koji je uokviren u Turnerov rite de passage, fokusiran dramskom verzijom Lewinovog akcijskog istraživanja, te obogaćen kazališnim i plesnih elementima.

Ovaj dobro zaokružen proces dozvoljava formaciju alternativnih i simboličkih svjetova koji su u klasičnom teatru dominirani slobodom od svakodnevnih uloga, slobodom kritiziranja svakodnevnih normi i vrijednosti, te intenzivnom interakcijom (izvođač-izvođač, umjetnik-režiser i izvođač-publika).

U ovom simboličkom svijetu, oni istažuju mogućnost zamjene uloga u osobnom odnosu poslodavac-osoba s invaliditetom i definiraju ključne akcije koje idu okraj stigmatizacije, bilo eksterne (poruke javnosti) i interne (osobe vještine i sposobnosti).

Počevši o poznate krilatice za marginalizirane osobe i pojedince “Ništa o nama bez nas!”, sudionici će aktivno stvarati nastup i prijeći put od stigme i protjere do inkluzije i jednakih mogućnosti; istražiti institucionalnu diskriminaciju i arhitektonske barijere – ne bi li, dodatno definiranju problema, definirali i potencijalna rješenja (akcije koje će prezentirati javnim nastupom); i prestati biti “karika bez lanca”, aktivno promovirati inkluziju i zapošljivost osoba s invaliditetom u radu i društvenom životu, kao i promovirati prednosti egalitarne i intenzivne interakcije osoba s invaliditetom i onih “bez invaliditeta”.

Na kraju nastupa održati će se diskusija između publike i izvođača gdje ćete moći saznati o problemima s kojima se nose osobe s invaliditetom iz sedam zemalja Europe, te o njihovim rješenjima koja bi se potencijalno mogla primijeniti u Grčkoj.
Svi su dobrodošli!

Ocean final logo 2013
VODITELJI, ASISTENTI I VOLONTERI:
Dimitra Katsidonioti Skoufi,Dimitris Katsidoniotis, Vasileios Oikonomou, Panagiotis Zournatzidis, Konstantinos Loukas, Christina Toumpa, Konstantinos Orfanopoulos, Chatziminas Andreas, Georgios Iliakis, Maria Dragatakis, Anastasia Mpekyra, Dimitrios Toyntas, Hannae El Chaj Omar, Efstathia Toumpa,Vassiliki Douligeri, Eleni Mastoraki, Giannis Sofikitis, Marina Mpesiri, Giorgos katsidoniotis, Antzela Petropoulou and Evaggelia Karastathi.

NASTUPAJU:
Amateri i profesionalci iz Latvije, Grčke, Italije, Belgije, Bugarske, Turske i Hrvatske – sudionici međunarodne kazališne i edukativne radionice nastupiti će na temu o zapošljivosti osoba s invaliditetom i onih koji rade s tom populacijom kroz kombinaciju neformalnog obrazovanja i performativnih umjetnosti (edukatori, kazališni prakticioneri, plesači itd.).