UPSET Stigma Teatar 2009-2012


Glavna aktivnost udruge UPSET su dramsko-akcijska istraživanja koja povezuju znanost, edukaciju, teatar i civilni aktivizam. Prvi koraci napravljeni su 2009. godine kada su ove radionice tek uvedene kao dodatak sveučilišnom kolegiju “Predrasude i prevencija diskriminacije” (nositelj: prof.dr.sc. Renata Marića). Te godine i iduće godine održane su radionice i predavanja sa studentima društvenih znanosti (primarno sociologije) te su studenti neposredno spoznali iskustva stigmatiziranih osoba, te učiti o glumi.

Ipak, te su radionice imale određena ograničenja koja nisu dozvolila studentima da se dublje uključe u proces istraživanja društvene stigme i potencijala za njezino nadilaženje.

Više o tim počecima možete pročitati na stranici UPSET 2009 – 2010.

Prve dramsko-akcijske radionice pokrenute su u Centru za kulturu Trešnjevka, te su uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport održane 2011. i 2012. godine. Te su radionice zrcalile model dramsko-akcijskog istraživanja i također su nam omogućile da dalje razvijemo metodu, kao i da regrutiramo neke od prvih UPSET glumaca iz redova stigmatiziranih i “normalnih”.

Više o tim radionicama možete pročitati na stranici UPSET 2011-2012