C1 Radionica i nastup (Zagreb, Hrvatska): Nevidljiva sposobnost (16-21.11.2015)


EU flag-Erasmus+_vect_POS AMPEU-grey-web

Ova projekt je ostvaren uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova komunikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

MEĐUNARODNA RADIONICA UPSET-a (16-21.11.2015.): NEVIDLJIVA SPOSOBNOST“

 

Prva radionica partnerstva jest dramsko-akcijska radionica “Nevidljiva Sposobnost” koja će se održati u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu (Park Stara Trešnjevka 1, 10000 Zagreb). Glavni ciljevi radionice su:

  • podizanje zapošljivosti osoba s invaliditetom razvijanjem tzv. “mekih vještina” (ključne kompetencije EU) kod sudionika te njihovo osnaživanje za tržište rada,
  • podizanje vidljivosti ovog socijalnog problema u općoj javnosti, podizanje svijesti među publikom i poslodavcima te poticanje rasprave o ovoj temi,
  • istraživanje teme predrasuda i stigme OSI na tržištu rada

Radionica kojom se žele postići navedeni ciljevi počinje 16. studenog 2015. godine, a završava javnim nastupom 21. studenog 2015., u sklopu poznate manifestacije „Noć kazališta koja je u 2014. godini imala – u samo jednoj noći – 42 000 gledatelja na 148 nastupa u 43 grada.

Radionicu će organizirati partner koji koordinira ovim partnerstvom – udruga UPSET. UPSET Teatar će koristiti svoj dramsko-akcijski istraživački pristup kako bi potaknula sudionike da se pridruže kazališnoj radionici kao mjestu slobodnom od uloga, odnosno mjestu refleksivnog razmišljanja i intenzivne interakcije između onih koji su “sposobni” i oni koji “nisu sposobni”.

Sudionici će proći kroz UPSET metodu čiji je okvir, u osnovi, izgrađen na kombinaciji simboličkog teatra Victora Turnera (liminoidna verzija plemenskog obreda prijelaza) i akcijskog istraživanja Kurta Lewina. Ovaj okvir  zatim je nadopunjen vježbama drugih dramskih praktičara i ostalim izričajima izvedbenih umjetnosti (npr. suvremeni ples), a time  se pokušava  pomoći sudionicima u istraživanju teme, odnosno u pripremi za javni nastup.

Dakle, UPSET-ovo dramsko-akcijsko istraživanje u osnovi je proces istraživanja prožet obrazovnim i aktivističkim kvalitetama koje stavljaju naglasak na proces kao i na važnost perspektive i znanja (iskustava) sudionika koja oni donose u taj proces.

Greek_letter_sigmaU radionici ćemo kombinirati različite dramske prakticionerske vježbe s vježbama kretanja (suvremenog plesa), a raditi ćemo zajedno kako bi razvili prostor slobode od uloga, intenzivne interakcije i rasprave, odnosno prostor obrazovanja i refleksivnog promišljanja. Kulminacija ovog procesa bit će konačni javni nastup koji će održati sudionici.

Radionicu će voditi sociolog Ivan Hromatko i plesna pedagoginja i koreografkinja Nataša Jurišić. Konačno, radionica će se snimati i kasnije će biti objavljena na platformi – kako bi se omogućilo širenje rezultata te kako bi pozvali druge pojedince i organizacije da nam se pridruže u budućoj mreži i/ili koriste naš rad.

Sudionici radionice su osobe s invaliditetom i edukatori, te dolaze iz osam partnerskih organizacija i sedam zemalja Europe!

Javni nastup će se održati 21. studenog 2015.

Više o nastupu možete pronaći ovdje -> Nevidljiva sposbnost 21.11.2015 – u Noći kazališta (ulaz besplatan)


KORISNE INFORMACIJE

Ovdje možete naći sve potrebne informacije važne za planiranje putovanja te možete locirati mjesto održavanja radionice kako bi mogli sudjelovati u radionici ili uživati u izvedbi kao dio publike.

E+ fotografijeE+ promo_edu_videoE+ promo matE+ medijiE+ prirucnici