EDUCATHE međunarodna radionica edukativnog teatra (2013)


AMPEU-grey-web      

Ova projekt je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova komunikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

PROJEKT: EDUCATHE međunarodna radionica edukativnog teatra

PROVEDEN: travanj 2013.

BROJ SUDIONIKA: 17 (12 sudionika iz 10 država EU + 5 sudionika iz HR)

KRATKI OPIS

Međunarodna kazališna radionica “Edukativni teatar kao mjesto nadilaženja diskriminacije osoba s posebnim potrebama” (EDUCATHE) finanirana je iz programa Cjeloživotnog učenja (Grundtvig radionice za obrazovanje odraslih), a održana je od 8. do 15. travnja 2013. godine. Domaćin radionice je bio Centar za kulturu Trešnjevka koji je za radionicu osigurao sve potrebne prostorije i stručne suradnike koji su obogatili osnovni program dodatnim aktivnostima (npr. radionica pletenja u predvorju).

Radionica je dizajnirana prema općem okviru tkz. “rite de passage” (hr. “obreda prijelaza”) antropologa Victora Turnera. Taj je okvir ispunjen dramaturškim i glumačkim tehnikama Chekova, Boala, Stanislawskog i drugih velikana kazališta – potpomognutih relaksirajućim i energizirajućim učincima Tai Ji-a, Qi Gonga i joge. Osim edukacije i dijeljenja znanja i iskustava među sudionicima, velik se naglasak stavio na stvaranje grupne kohezije, tako da su sudionici gotovo cijeli dan bili zajedno – radili, učili, podučavali, objedovali i zabavljali se.

U programu su sudjelovale osobe s invaliditetom kao i ostale zainteresirane osobe iz jedanaest europskih zemalja (Finska, Latvija, Grčka, Rumunjska, Belgija, Njemačka, Slovenija, Bugarska, Češka, Slovačka i Hrvatska). Kako u našem radu uvijek aktivno promoviramo mješovitu interakciju stigmatiziranih (u ovom slučaju – osoba s invaliditetom) i ostatka društva, među sudionicima je bilo 7 osoba s invaliditetom koje su na radionicu došle iz Hrvatske, Latvije i Rumunjske.

Prema tome, međunarodna radionica predstavljala je mjesto interakcije osoba s posebnim potrebama i ostatka društva,  te prostor u kojem  su svi imali mogućnost izražavanja svoje kreativnosti, međusobnog upoznavanja, te zajednički rad na performansu, izveden u dvorani TNT a.

Djelić atmosfere s radionice i javnog performansa možete pogledati Mediateci, a o iskustvima sudionika možete pročitati na stranici Iskustva sudionika.