Javnim nastupom o mobbingu završena je dramsko-akcijska radionica i istraživanje “Dosta!”


UPSET-Dosta2016_o mobbingu_WordleU nedjelju 11.9.2016. održao se finalni nastup sudionika i sudionica dramsko-akcijskog istraživanja i radionice “Dosta!”. Projekt i javni nastup dio su UPSETove suradnje s Pogonom u sklopu njihovog programa Pogonator 2016. Projekt su vodili dr.sc. Ivan Hromatko, te psihologinja i plesna umjetnica Ivana Rončević.

Sudionici radionice i voditelji osmislili su nastup na osnovu osmodnevnog dramsko-acijskog istraživanja tijekom kojeg su definirali akcije (situacije, rečenice, pojmove, tijela i pokrete, lica i emocije) koje utjelovljuju mobbing; kao i one akcije koje aktivno kontriraju mobbingu ili nasilniku/ici. Pojam koji najsnažnije opisuje mobbing je “maltretiranje” dok su pojamovi koji najviše opisuju akcije koje nadilaze mobbing/nasilje “empatija” te rad na sebi, odnosno, “(cjeloživotna) edukacija”.

Pozitivne i negativne akcije definirane su kroz proces dramsko-akcijskog modela istraživanja (koji počinje i završava refleksijom između koje sudionici planiraju, izvode i promatraju akcije za koje smatraju da su pozitivne, odnosno, za koje smatraju da kontriraju mobbingu na radnom mjestu).

Osim definiranja pozitivnih i negativnih akcija, tijekom radionica je uočeno da u mobbingu ne sudjeluju samo očekivane dvije strane – napadač/ica i žrtva – već i promatrači, odnosno, šutljiva većina. Sudionici su tijekom radionice istražili te odnose, propitali brojne situacije i zamjenom uloga dolazili do spoznaje iz pozicije Drugoga. Pitali smo se što motivira svakog od tih tipova da djeluju tako kako djeluju, odnosno, da prihvaćaju ili ne prihvaćaju zadanu mi ulogu? U tom smo procesu spoznali važnost samopercepcije i samopouzdanja, odnosno, da je ispravnije “žrtvu” nazvati “metom”, a da nasilnici i sami često imaju osobnih problema (socijalno-patološka ličnost koja prikriva nesigurnost i osobnu nesposobnost, ali da i sami mogu biti žrtve mobbinga koje nastavljaju “začarani krug” nasilja). Uz njih, promatrači nisu potpuno pasivni već su često lišeni empatije i posvećeni svojim “u se, na se i poda se” potrebama ili pak i sami sudjeluju u mobbingu (kao tiha podrška).

Sedam sudionika i sudionica radionice nastupilo je u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u 20h pred zainteresiranom publikom koja je došla vidjeti nastup na izbornu nedjelju. Nakon nastupa je uslijedila izuzetno kvalitetna i živahna rasprava s malobrojnom, ali zainteresiranom i educiranom publikom u kojoj smo svi zajedno došli do novih spoznaja i podijelili znanja o mobbingu na radnom mjestu.

Svakako, ovaj projekt je pokazao visok interes javnosti za temu mobbinga i dramsko-akcijski model rada te se nadamo da ćemo uz podršku nastaviti rad/istraživanje na ovom društvenom problemu koji je pogodio naše sugrađane svih “oblika”: žene i muškarce, mlađe i zrelije, zaposlene, umirovljene i honorarce, osobe s invaliditetom ili one “bez” invaliditeta.

Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicima i sudionicama, kao i odličnim volonterkama i volonterima bez kojih bi provedba ovog projekta bila znatno otežana.

Više informacija o projektu možete pronaći na našoj stranici upset.hr/dosta/ ili na našoj Facebook stranici www.facebook.com/upset.theatre.

Fotografije s radionice dostupne su ovdje: https://flic.kr/s/aHskzJYJwj

Video snimku nastupa možete pogledati ovdje: https://youtu.be/yWojQA1VNhE