Nastup “Nevidljiva sposobnost” u Noći kazališta najavljen na stranicama Cekate (21.11.2015. u 20h)


Dragi prijatelji i posjetitelji,

koristimo priliku da vam javimo kako je opis nastupa “Nevidljiva sposobnost”, koji ćemo održati 21. studenog 2015. u 20h u Centru za kulturu Trešnjevka (CEKATE), najavljen na službenoj stranici Cekate-a.

Osim toga što ćete dolaskom na predstavu vidjeti novouređeni prostor Centra za kulturu Trešnjevka, te uveličati prvi nastup sudionika radionice – osoba s invaliditetom (OSI) i osoba koje rade s OSI putem teatra i performativnih umjetnosti – posebna je vrijednost nastupa i u tome što će se odviti u Noći Kazališta.

Stoga Vas sve pozivamo da sudjelujete i pozovete druge zainteresirane na nastup 21.11.2015.

Ulaz je slobodan.

Najavu možete pronaći i niže u tekstu ili klikom ovdje -> Najava

 

NOĆ KAZALIŠTA: “Nevidljiva sposobnost”

NOĆ KAZALIŠTA: “Nevidljiva sposobnost”

Dvorana Centra, 21. studenog 2015. u 20h

Autori i voditelji radionice / Ivan Hromatko i Nataša Jurišić (Udruga za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom)

Glume / sudionici radionice iz sedam zemalja Europe (Hrvatska, Latvija, Bugarska, Grčka, Turska, Belgija i Italija); osobe s invaliditetom i osobe koje rade s OSI pomoću teatra

„Nevidljiva sposobnost“ je završni nastup sudionika međunarodnog partnerstva za obrazovanje odraslih (Educathe+), odnosno, sudionika radionice koja se ostvaruje uz potporu Europske unije i u kojoj sudjeluju osobe s invaliditetom (OSI) i oni koji rade s tom skupinom putem teatra i performativnih umjetnosti.

Kako je cilj radionice istražiti neke od prepreka s kojima se susreću osobe s invaliditetom na tržištu rada i u društvenom životu, završni nastup će predstaviti neke od tih nepravednih prepreka.

Također, polazeći od poznate uzrečice marginaliziranih skupina “Ništa o nama bez nas!”, sudionici će aktivno kreirati nastup i pokretom te glasom prezentirati potencijalna rješenja (akcije) koja omogućuju nadilaženje stigmatizacije OSI na tržištu rada. Oni će prijeći put od stigme i progona do uključenja i istih mogućnosti; istražiti institucionalnu diskriminaciju i arhitektonske barijere – a sve kako bi se povezali i prestali biti društvena “karika bez lanca”, aktivno promovirali uključenost i zapošljivost OSI, kao i prezentirali prednosti ravnopravne i intenzivne interakcije između OSI i ostatka društva.

Stoga vas pozivamo da uveličate ovaj međunarodni nastup i postanete dio simboličkog svijeta koji su tijekom šestodnevne radionice stvorili sudionici. To je svijet u kojem dominira igra i istraživanje; svijet u kojem smo slobodni od svakodnevnih uloga, u kojem smo pozvani kritički promišljati društvene norme i vrijednosti i u kojem je intenzivna interakcija „Nas“ i „Njih“ moguća.

Po završetku nastupa,  održat će se diskusija između publike i izvođača u kojoj ćete se moći upoznati s problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom diljem Europe, te njihovim rješenjima koja su potencijalno primjenjiva i u Hrvatskoj.

Ulaz je slobodan.

Više o tome:

eu partnerstva

o radionicieducathe